Телефон 0883303093

Новородени котенца на хоризонта – как да ги отгледаме, когато нямат майка?

04 / 08 / 2021

4 задължителни неща, които трябва да знаете.

Общоприет факт е, че по-голяма част от котките се разгонват през пролетта, най-често през април. Бременността им трае 58-67 дни. С две думи, лятото се превръща в сезонът на новородени котенца.
Така че, често, отивайки до магазина, минавайки покрай паркиран автомобил или пък просто разхождайки се навън, можем да чуем плач на малко коте, а може би на няколко такива. В това не би следвало да има нещо притеснително, ако в близост до този плач се намира и мама котка, която да съумява да обгрижва малките си.
Но има случаи, когато майката вече се е превърнала в „звездичка”, поради една или друга причина, или пък недобросъвестен гражданин е отделил малките от майка им и ги е захвърлил в някое кашонче или торбичка, без да се замисли какво ги очаква.
И да, някои хора биха подминали останало сиротно малко коте, но други биха отворили сърцето и дома си за тази „шепичка любов”. Ако вие сте от вторите, които бихме нарекли „ангели хранители” , то трябва да знаете следните 4 жизненоважни неща за отглеждане на малко котенце:

1.  Поддържайте котето топло

Малкият бебок не е в състояние да поддържа сам телесната си температура, когато вече е останал без мама маца. Въпрос на време е новороденото да изпадне в състояние на хипотермия и това да коства живота му. Ето защо е жизненоважно да съумеете да поддържате температурата на мъника. Това може да направите по 2 начина:

  • В транспортна чанта за домашни любимци, поставете бутилка с топла вода и я покрийте с хавлиена кърпа. Поставете котенцето върху тази кърпа.
  • Чрез специални термо възглавнички, които се загряват в микровълнова и отделят топлина в рамките на 10 часа. Тях може да откриете в почти всеки зоомагазин.

2. Поддържайте котето нахранено 

След като мъникът вече е затоплен идва и нелеката задача с храненето, където трябва да имате предвид следните неща:

  • Никога не хранете котето с прясно мляко в чист вид. От огромна важност е да използвате само сухо мляко за котенца,от типа на Lactol или Royal Canin, което може да закупите от всеки зоомагазин или ветеринарна аптека. Температурата му при хранене би следвало да е близка до тази на мама котка (39 градуса по Целзий).
  • Хранете котенцето само с биберон за новородени животни, за да може да контролирате количеството на подаваната смес. В противен случай, примерно при използване на спринцовка, бихте могли да задавите животинчето.
  • Не хранете мъника, ако е легнал по гръб, защото така рискувате да го задавите. Котето трябва да е легнало единствено по корем, по време на хранене.
  • Никога не хранете бебе коте в състояние на хипотермия, защото изходът може да се окаже фатален. 
  • Малката „шепичка любов” трябва да се храни на всеки 3-4 часа, а след втората седмица на всеки 4 до 6 часа.

3. Поддържайте котето изходено

При липсата на мама котка, мъникът не може да се изхожда сам, нито по голяма, нито по малка нужда. Тук е моментът, в който следва да се намесите вие. Как става това?
Вземете едно памуче или тампон, намокрете го с топла вода и масажирайте долната част на коремчето на новороденото за около 1-2 минути, но не повече. Правете това след всяко едно хранене и би следвало котето да се изходи. Ако не го направи, потърсете помощ от ветеринар.

4. Поддържайте котето чисто

След като сте минали през първите 3 процедури е време да почистите котето. 
Вземете памуче натопено в топла вода и леко премахнете всички остатъци от храна, урина и изпражнения. След това с друго памуче почистете ушите, нослето и очите на мъника.
След това може да върнете бебето обратно в транспортната кутия, като следите дали поставената бутилка с вода или термо възглавничка са все още достатъчно затоплени.

И така, всички 4 стъпки се повтарят ден след ден, докато котенцето вече стане самостоятелно. Това не е никак лека задача, но самата мисъл, че сте спасили един живот и сте му дали надежда за бъдеще, нашепва „Заслужава си!” .