Телефон 0883303093

Лакомства за котки – какво трябва да знаем за тях.

24 / 08 / 2021

Повечето собственици на мъркащи приятелчета асоциират лакомствата за котки само и единствено с думи като: деликатес, глезене и удоволствие. Но това, скъпи приятели, е само едната страна на монетата, а всяка монета има и втора страна. Именно затова, днес решихме да хвърлим светлина върху два въпроса, свързани с лакомствата за котки:

Как да изберем подходящо лакомство за нашата котка?

Не е тайна, че пазарът вече, буквално, е залят от различни продукти, предназначени за консумация от котки. В това число спадат и, така наречените, лакомства.

Хвърляйки поглед в зоомагазина, веднага можем да се натъкнем на богато разнообразие от деликатеси и награди, предназначени за нашето четириного приятелче – котката. Те могат да бъдат с различни вкусове – пиле, риба, говеждо, агнешко и т.н. Често лакомствата за котки се предлагат и под различна форма – пръчици, паста или хапки с пълнеж.
Тук е редно да знаем добре: любимите вкусове на нашата котка; под каква форма предпочита храната си; на каква възраст е; има ли някакви заболявания; какви нужди има; има ли непоносимост към някоя от съставките в продукта. Това е от изключителна важност. След това можем да пристъпим към избор, като тайничко се надяваме, че нейно величество (котката) ще оцени направения от нас избор.

По какъв повод да даваме лакомства на нашата котка?

Тук идва моментът, в който ще развенчаем един мит, че лакомства се дават само при специален повод (рожден ден на животинчето, при добро поведение и прочие). Това е само един от моментите, в които можем да поглезим нашата маца с лакомство или пък да я наградим.  За тази цел, обикновено, прибягваме до нискокалорични лакомства и награди, които не са допълнение към пълноценното хранене на котката -  Dreamies Treats, Felix Party Mix, Flamingo Stikiz, Wanpy Creamy и други.
Съществуват и лакомства, които имат по-различно предназначение от горепосочените, а именно: за профилактика  или пък за котки със специални потребности

  • Лакомствата за профилактика най-често са предназначени за: здравина и блясък на косъма; за чисти и здрави зъби и т.н. Тук бихме си позволили да препоръчаме следните: Beaphar Vit-Bits, Beaphar Skin and Coat-Bits и Beaphar Cat A Dent Bits.
    Други, които са подходящи за профилактика, са тези с наличието на малц, защото те предотвратяват образуването на космени топки в стомаха на котката и му позволяват да функционира нормално – това са малцова паста и малцови хапки.
  • Лакомства за котки със специални нужди – Понякога, колкото и да е тъжно, се случва нашата маца да страда от дадено хронично заболяване, поради редица причини. Това, разбира се, не означава, че трябва да я лишим от лакомства и награди, но те трябва да бъдат съобразени с нейното здравословно състояние и това е абсолютно задължително.

Това са едни от най-важните въпроси, които трябва да си зададем при избор на лакомства и награди за котки. Друг важен фактор е, че никога не следва да забравяме, че въпросните деликатеси не са заместители на здравословното и пълноценно хранене на нашето приятелче, било то със суха храна за котки, или пък с консерви, паучове и пастети.