Телефон 0883303093

Как да опазим кучето си от летните горещини ?

02 / 08 / 2021

Нашите 7 съвета, които ще ви бъдат от полза.

Всички знаем, че лятото е един от най-любимите и очаквани сезони за голяма част от хората.
Често, асоциираме лятото с думи като: отпуск, почивка, море и забава. 
Но, какво означава лятото за най-добрия приятел на човека? – Жега, жега… и пак жега!
И докато температурите се повишават ден след ден, в този период е редно да бъде повишено и  вниманието ви към четириногия член на вашето семейство – кучето, защото за разлика от нас – хората, то не се поти обилно, а това съпътства и по-трудната му поносимост към горещините.
Именно затова, решихме да ви дадем 7 съвета за опазване на кучето ви през горещите летни дни:

Съобразете разходките на кучето с температурата навън

Стремете се да направите разходките по-краткотрайни, колкото кучето да съумее да изпълни своите нужди.
Избягвайте разходки в най-горещата част на деня – това може да бъде пагубно за домашния любимец.
Специалистите препоръчват разходките да се извършват рано сутрин и вечер след 19:00, когато слънцето вече не е в разгара си. 

Носете със себе си бутилка с вода

Всички знаем, че водата е жизненоважна за функциите на организма, както при хората, така и при кучетата.
Ако, забележите изплезен език и учестено дишане  по време на разходката ви с кучето, то поспрете малко някъде на сянка, напълнете шепите си с вода и дайте на кучето си да отпие. Може дори да намокрите с вода главата му, за да го поосвежите малко.

Не оставяйте кучето затворено в автомобил

Честа практика на някои забързани стопани е да оставят кучето в колата си, като се аргументират с думи от вида „Само за 5 минути, отивам до магазина и се връщам.”
Никога не правете това, особено в летните дни. Причината е, че горещият летен въздух спомага за рязкото повишаване на температурата в автомобила, когато той се намира в покой, а кучето ви лесно би могло да получи топлинен удар.

Къщичките за кучета не са вариант

Много собственици на кучета, особено дворни такива, виждат кучешките къщички като приемлив вариант, където кучето би могло да спи на сянка в горещините.
Оказва се, че това не е съвсем така, защото самите къщички не осигуряват добра циркулация на въздуха и вътре в тях бързо става задушно и неприятно за кучето.

Осигурете на кучето прохлада и вода

 В 21 век, все повече домакинства използват климатици, с които да борят летните жеги.
Добро решение би било, ако кучето ви прекарва най-горещите часове на деня в помещение, където има работещ климатик.
 Ако не разполагате с такъв, намокрете с вода някоя стара кърпа (голяма или малка, според породата на кучето), поставете я на пода и приканете най-добрия ви приятел да легне върху нея.
При който и да е от двата варианта, не забравяйте да осигурите на кучето ви купичка с вода в близост до него.

Внимавайте с настилката, върху която разхождате кучето си

Известен факт е, че стъпването върху бетон или асфалт през лятото би ни донесло неприятно усещане, ако не носехме обувки. 
Кучетата, за разлика от нас, не разполагат с такива, които да ги предпазват.
Затова ви съветваме да не разхождате дълго време кучето върху асфалтови или бетонни повърхности през лятото, защото това би могло да изгори възглавничките на лапите му.
По- приемлив вариант представляват разходките върху почвени или тревни площи, като при вторите би следвало да се внимава за остри сухи треви и осили, които биха могли да се забият в части от тялото на кучето и това да доведе до неприятни последици, свързани с посещение при ветеринарен лекар.

Внимавайте за симптоми на топлинен удар

Ако забележите при кучето си: тежко и учестено дишане, ускорено сърцебиене, олюляване в походката, повишено слюноотделяне, летаргия, повръщане или т.нар. „стъклен поглед” – незабавно преместете кучето на хладно и сенчесто място, сложете му студен компрес и, разбира се, незабавно го заведете на ветеринар.
Специалисти твърдят, че рискът от топлинен удар е по-голям при по-възрастни кучета, такива с наднормено тегло, както и при кучета от породи с по-къси муцуни (мопс, булдог и др.) ,защото последните по-трудно се охлаждат чрез дишането.

Zooking желае весело лято на вас и вашите четириноги приятели и умната!